Skip to content

5+1 tipp Mikor fordulj gyógytornászhoz?

A mai bejegyzésből megtudhatod, hogy milyen esetekben érdemes felkeresned egy gyógytornászt. Hogy milyen jelenségek azok, amik nem múlnak el csak úgy és amelyeken sajnos még Anyu gyógypuszija sem segít.

1. Rándulás, ficam, izomhúzódások
Már nem az első eset, hogy a csini magassarkúdban kimegy a bokád vagy már magassarkú sem kell hozzá, elég egy lépcsőfok vagy egy útpadka és némi figyelmetlenség. Esetleg egy egyszerű mozdulattól ficamodik a vállad vagy kiugrik a térdkalácsod. Ezek a sérülések azt jelzik, hogy nagyon lazák az ízületeid, nincs megfelelően kondicionálva az idegrendszered. Mindenképp tréningre van szükséged, nem csak erősítő tréningre, hanem neuromuszkuláris tréningre is. Ugyanez a helyzet a többszöri izomhúzódásoknál is. Ilyenkor mindenképp érdemes a feszes izmokat lazítani és a sport tevékenység megkezdése előtt illik alaposan bemelegíteni.

 

2. Törések után
Ráestél, eltörött. Szerencsés esetben kaptál egy jópofa gipszet jópár hétre (szerencsétlenebb esetben jól meg is műtöttek). Sajnos itt még nincs vége a sztorinak, a gipszlevétel után jön csak a java.  A rögzítés alatt ugyanis az izmaidat nem tudtad használni, így azok tömegük nagy részét elvesztették, ellustultak. Amennyiben ízülethez közeli volt a törés, pl egy csukló törésnél, a gipszlevételt követően a mozgásaid jelentős mértékben beszűkülnek a kezed szorítóereje lecsökken és ügyetlenné is válik.  A gyógyító mozgatás ezt is orvosolja- vagy inkább gyógytornászolja 😉

 

 

3. Terhesség előtt, közben és után
Ebben a gyönyörű áldott állapotban a tested megváltozik. Több lesz a súlyod, áthelyeződik a súlypontod, fokozódhatnak a gerinced görbületei és a hormonok hatására a kötőszöveteid rugalmasságában is változás állhat be. Ha erre a változásra nem készülsz fel megfelelően a várandósságod alatt vagy után érezheted tested jelzéseit. Márpedig anyaként mindig ugrásra készen kell állnod. Célzott mozgással felkészítheted a tested a szülésre és az azt követő időszakra is, hogy az Anya minden felmerülő problémát azonnal megoldjon.

 

4. Műtétek előtt és után
Tervezett műtétek előtt (mint pl.: egy ízületpótoló műtét- csípő-, térd-, boka-, vállprotézis vagy keresztszalag pótlás) rendkívül nagy előnnyel lehet megkezdeni a rehabilitációt, ha már a műtét előtt felkészítjük a mozgatórendszerünket és a fájdalmak ellenére minél jobb mozgástartomány elérésén és izomzaton dolgozunk. Műtétek után pedig azt hiszem elég egyértelmű, hogy szükség van gyógytornára

 

 

 

5. Állkapocs ízületi problémák
Óóó igen, jól olvastad. Mindenhol lehet probléma, ahol van ízület és van izomzat. Az állkapcsunkkal sincs ez másképp. Sokféleképp tud rosszul működni (szájzár, fogcsikorgatás, állkapocs ízületi ficam), de ez a célzott mozgással és terápiával könnyen helyrehozható.

 

+1 Ha fáj minden mozdulat és ha lusta vagy, mint a dög
Berozsdásodtál? Ezt vedd szó szerint. Ha nem mozogsz rendszeresen akkor sokkal kevesebb ízületi folyadék termelődik így egy idő után a hétköznapi mozgások is beszűkülnek és fájdalmassá válnak.
Ha nem vagy biztos benne, hogy egy bizonyos mozgásformával nem ártanál-e magadnak, vagy ha csak szeretnéd okosan elkezdeni a mozgást keress fel egy gyógytornászt és ellenőriztesd a mozgatórendszered.  Végezzétek el a kisebb javításokat és irány mozogni!