Skip to content

A gyógytorna az új Énidő!

A mai téma nem kifejezetten gyógytorna, mégis szervesen kapcsolódik hozzá.
Ép testben ép lélek – tartja a mondás, de valójában a tyúk volt előbb vagy a tojás?  Ha a tested egészséges, de beteg lesz a lelked, akkor számolhatsz vele, hogy a tested is elkezd rosszul működni. Lehet még nem annyira, hogy azzal orvoshoz fordulj, de egész biztosan küld jeleket. Ha ezekre nem figyelsz, akkor majd kényszerít arra, hogy figyelj rá. És akkor már lehet nagy lesz a baj. Tudom, hiszen végigmentem ezen.  

Stressz, folyamatos pörgés, a vérmérsékleteddel ellentétes életritmus. Szép lassan felőrölnek a hétköznapok. Először csak megjegyzik a kollégák, hogy most olyan fáradtnak tűnsz. Aztán jön egy kellemes hétvége, amikor el tudod felejteni a hétköznapokat, de ez a két nap kevés, hogy feltöltsön a követező hétre. Hétfőn újra indul a mókuskerék, újabb megoldandó probléma halmazok és listák végeláthatatlan sora. Közben az zakatol a fejedben, hogy ha nem dolgozol elég keményen hamarosan nem lesz munkahelyed, mert jön valaki jobb, aki hatékonyabban dolgozik, többet tud vállalni, akit jobban szeretnek.

 

Otthon is mindennek a helyére kell kerülnie. Hiszen minta háziasszony vagy. Nem futhat a lakás, mit szólnak azok, akik véletlenül betoppannak? Mosás, főzés, takarítás, és mire a végére érsz, kezdheted elölről.  És akkor még Te hátra vagy. Hogy nézel ki? Miért nem adsz magadra? Edzeni kell, mozogni kell. Kisajtolni magadból a maximumot.
Így éltem nem egészen két évig. Közben alattomosan, sunyi módon kúsztak be a testi problémák a hétköznapok sűrű erdeibe. Visszatekintve csinálhattam volna ezt másképp is, úgy, hogy nekem jó legyen, de mindig utólag okos az ember.
Kaptam, elfogadtam, változtattam és így éltem túl. Ha minden maradt volna a régiben, akkor most lehet, hogy az intenzívről írnám ezeket a sorokat, ha tudnék írni.
Kell idő, hogy együtt legyünk magunkkal. Annyi, de annyi felesleges dolgot végzünk minden nap. Ritkíts ezekből és szánj több időt magadra.
Válassz a vérmérsékletednek megfelelő időtöltést. Ha a mozgással tudsz kikapcsolódni, akkor mozogj. Ha helyesen szeretnél mozogni, akkor válaszd a gyógytornát. Garantáltan minőségi Énidőt tölthetsz el.  Azalatt az egy óra alatt csak magadra figyelsz és koncentrálsz. Sikereket érsz el, küzdesz és lazítasz. Mentálisan feltöltődsz. 
Számtalan szerepben kell helytállni: Anya, apa, feleség, férj, kolléga, munkaerő, takarítónő, ápolónő, szónok, vízvezeték szerelő, motivátor, pszichológus, barát, barátnő, felszolgáló és még egy csomó minden vagy. Egy dolgot ne felejts ki a listáról, aminek a legelejére kell kerülni.
Ne felejts el Te lenni.