Skip to content

Mi az a felső keresztezett szindróma/ upper crossed syndrome?

Emlékszünk még az egykori villalakóra, Alekoszra és a jellegzetes testtartására?
Tankönyvi példája a felső keresztezett szindrómának. Hoztam egy emlékeztető képet (ezúton is bocsi 😀 )
                                                                                                 (a kép forrása: az internet)

Ilyen diagnózist egyik doki sem fog adni, mivel ez a kifejezés egy izomegyensúlyi állapotot takar. Ami az egyik legjellegzetesebb ebben az izomegyensúly megborulásban az az előre helyezett fejtartás és a fokozott háti görbület.  Nagyon sok izom túlnyúlik és gyengül, például a mély hátizmok a háti szakaszon, a trapéz alsó és középső része és a nyaki mély izmok is.
Rövidülni is fog jó sok izom, így a mellizmok, a trapéz felső része, a nyaki mély izmok valamint a lapockaemelő izom is.

Szoktam is mondani, hogy akkor vagyunk egyensúlyban, ha minden ízületünk egymás felett és alatt helyezkedik el. Mint a jenga-ban 🙂
Viszont azt tudni kell, hogy ha elhatározod, hogy szeretnél megszabadulni a kínzó tünetektől (szédülés, mellkasi panaszok, fülzúgás, fejfájás, látászavar, feszülő izmok – ezeket mind okozhatja a rossz tartás) ki kell tartanod. Nem kevés „munka” volt, hogy ilyen állapotba hozd a tested, és nem kevés munka lesz ettől megszabadulni.
Van még egy rossz hírem 🙁
Ha van felső keresztezett szindrómád akkor nagy valószínűséggel van alsó keresztezett szindrómád is.
(erről bővebben a jövő heti blogposztban olvashatsz)
DE! Hogy lássátok kivel van dolgotok, van jó hírem is! 🙂
Ha hozzám sodorna az élet, én nem csak azt „szervizelem”, ahol a panasz van. Teljes körű kivizsgálást és terápiát kapsz, sok életmódbeli javaslattal és házi feladattal.

Nincs csoda és nincs varázslat (bárcsak lenne 😀 ) tornázni kell, mozogni kell, ki kell törni a rossz testtartás szűkre szabott kalitkájából. (Megsúgom, mindenkinek nehéz, nem csak Neked! Még nekem is!) 
Három dologra van szükséged a sikeres terápiához:
– magadra
– az elhatározásodra
– és a kitartásodra
+ grátisz: megkapsz engem „kiképzőnek” 😀

Sose kapj ennél rosszabb üzleti ajánlatot!  Mozgásra fel! 🙂